Chcesz zachować zdrowie? Wybierz olej roślinny

Oleje roślinne znane nam są od lat – podczas codziennego gotowania sięgamy po olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. Podczas zakupów warto jednak poszukać również nieco mniej popularnych produktów, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Coraz częściej słyszy się o szkodliwym wpływie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego na nasze zdrowie. Dieta bogata w ten produkt może przyczynić się do podniesienia poziomu złego cholesterolu zwiększającego ryzyko powstania miażdżycy. Dietetycy w zamian proponują nieco delikatniejsze w smaku, a przede wszystkim znacznie zdrowsze oleje roślinne. Najlepsze są te pochodzące z pierwszego tłoczenia – podczas ich pozyskiwania nie używa się wysokiej temperatury, a co za tym idzie, zachowują one swój smak i pozytywne dla zdrowia właściwości. Podczas zakupów warto więc uważnie przeczytać etykietę i sprawdzić, czy wybrany przez nas tłuszcz roślinny na pewno będzie dobrym zakupem. Pamiętajmy też, że nie każdy olej nadaje się do smażenia. Niektóre z nich podczas podgrzewania mogą stracić swój smak, a nawet negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli więc szukamy produktu do smażenia, dobrym wyborem będzie olej:

  • słonecznikowy,
  • rzepakowy,
  • czy oliwa z oliwek.

Mało znane, ale wartościowe oleje

Wymienione wyżej oleje należą do najpopularniejszych, ale oczywiście nie zamykają one pełnej listy tłuszczów pochodzenia roślinnego, dzięki którym możemy utrzymać organizm w dobrej formie. Jeśli zależy nam na zdrowiu, sięgnijmy po olej konopny. Jego źródłem są nasiona konopi siewnych, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie. Osoby z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny wybrać olej z orzechów laskowych, pestek winogron lub ostu. Trzeba jednak pamiętać, że ostatni z wymienionych nie nadaje się do podgrzewania. Więcej o pozytywnym działaniu nieco mniej znanych olejów roślinnych można przeczytać na http://poradnikzdrowie.pl. Warto wprowadzić do codziennego menu te produkty – nie tylko ze względu na smak, ale również z powodu ich właściwości.

Podobne wpisy

Co o tym sądzisz?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.